csotanyA csótányok amennyiben optimális életfeltételeket találnak, bárhol megjelenhetnek és elszaporodhatnak. Lakásokban elsősorban a vizes blokkokban fordul elő, az előszobában csak elvétve. A lakóházakban a szemétledobó környékén, a pincékben pedig különösen ott fordul elő, ahol hőközpont is van.

Német csótány: A 10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna német csótány a legjobban alkalmazkodó és a különböző életfeltételeket leginkább elviselő faj.

Konyhai csótány: A 20-27 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány, a német csótányhoz viszonyítva teljes fejlődési ideje hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik és folyadékigénye is nagyobb.

Amerikai csótány: A 35-40 mm nagyságú, vöröses-barna színű amerikai csótány. Fejlődési ideje a három faj közül a leghosszabb, 150-450 nap. Az egyetlen faj, amely szárnyait repülésre használja.

Egészségügyi veszélye:
A csótány elsősorban fertőző betegséget terjeszt (baktérium, féregpete, gomba, vírus), de a közvetlen érintkezés allergiás reakciót is kiválthatnak az emberben. Előfordulhat azonban, hogy a csótány éjszaka az emberre támad, és megrágja áldozatuk körmeit, szemhélyát, vagy ajkait, amelynek következtében súlyos lelki sérüléseket szenvedhet áldozatuk. Ilyen esetekben nem ritka a rovarok elleni erős félelem (inszektofóbia) kialakulása is.

Írtási technológia:
Talán egy kártevő rovar elleni védekezés során sem áll rendelkezésünkre olyan mennyiségű módszer, technológia és irtószer mint a csótányok írtására. Ezek a módszerek: permetezéssel történő tartós rovarirtó méregmező kialakítás, hidegködös kiűzés, ULV eljárás, gyomorméregként csótányirtó gél különböző formuláinak felhasználása, vagy a fertőzött helység füstképzéssel való mentesítése. Minden esetben a helyi fertőzöttség mértéke, a területi adottságok, valamint a megrendelővel történő egyeztetés után történik a megfelelő technológia kiválasztása. Általában a csótányírtást kombinált módszerrel végezzük, melyben a hagyományos permetezéses eljárást a kényes helyeken (élelmiszerek környezete) csótányirtó gélpöttyök kihelyezésével egészítjük ki.

ágyi poloska irtás - rovarirtás - csótányirtás - hangyairtás - rágcsálóirtás - molyirtás - darázsirtás - kullancsirtás - gabona fertőtlenítés